Sosyal Medya

Güncel

Brezilya Cumhurbaşkanı’na soruşturma

Rousseff, yeniden seçilebilmek için hükümetin bütçe hesaplarını manipüle ederek büyüyen bütçe açığını gizlemekle suçlanıyor.



Brezilya Ulusal Kongre'nin alt kanadında, Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff hakkındaki bütçe yolsuzluğu iddialarını araştıran komite, Rousseff'in görevden azledilmesi için soruşturma başlatılması kararı aldı.

Ulusal Kongre'nin alt kanadında oluÅŸturulan komite, ateÅŸli geçen bir oylamada 27′ye karşı 38 evet oyuyla soruÅŸturmaya onay verdi. Komitenin bu kararı sembolik olsa da önemli kabul ediliyor. Bir sonraki aÅŸama 17 ya da 18 Nisan'da Kongre'nin alt kanadında yapılacak olan genel oylama. SoruÅŸturma talebinin Senato'ya gönderilebilmesi için Kongre'nin alt kanadının 513 üyesinden üçte ikisinin onay vermesi gerekiyor. Son ankete göre soruÅŸturma baÅŸlatılmasını savunan üye sayısı 292.

Koalisyon hükümetinin en büyük ortağı Brezilya Demokratik Hareket Partisi (PMDB), Rousseff hakkındaki iddialar nedeniyle geçen hafta koalisyondan çekilme kararı almıştı.
PMDB partisinin çekilmesi, Rousseff'in 69 üyenin oyunu kaybetmesi anlamına gelebilir. Komitedeki oylama sonucunun ülkede yüksek olan siyasi tansiyonu daha da artıracağı tahmin ediliyor.

Polis başkent Brasilia'da geniş katılımlı protesto gösterilerine karşı yeni önlemler alıyor. Soruşturma talebinin Senato'ya taşınması durumunda, Rousseff'in yargılanması için salt çoğunluk yeterli olacak. Senato yargılamaya karar verirse, Rousseff yargılama sürerken 180 günlüğüne görevinden alınabilir.

1 Ocak 2011′de ülkenin ilk kadın cumhurbaÅŸkanı olarak göreve baÅŸlayan Rousseff, 2014′teki cumhurbaÅŸkanlığı seçiminin ikinci turunda oyların yaklaşık yüzde 52′sini alarak 2. kez cumhurbaÅŸkanı seçilmiÅŸti. Rousseff, 2003 ile 2010 yılları arasında devlete ait petrol ÅŸirketi Petrobras'ın baÅŸkanlığını yapmıştı. Rousseff'in baÅŸkanlığı döneminde ÅŸirkete yöneltilen yolsuzluk iddiaları da Rosseff'i zor durumda bırakmıştı. Ancak bu iddiaların ÅŸu andaki soruÅŸturma süreciyle ilgisi bulunmuyor. Rousseff hiçbir suç iÅŸlemediÄŸini ve yaÅŸananların demokratik yönetime karşı bir darbe giriÅŸimi olduÄŸunu savunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.